Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αφιέρωμα στην Ιταλική Ποίηση και εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο: «Viaggio in un'Italia senza tempo - Ταξίδι σε μια Ιταλία δίχως χρόνο - Viajo en una Italia sin tiempo»


 
Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011, ώρα 19.30΄, στην αίθουσα   Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί:
Αφιέρωμα στην Ιταλική Ποίηση - Omaggio alla poesia italiana με ανάγνωση ποιημάτων - Lettura di testi poetici
από  τα  βιβλία :
Viaggio in unItalia senza tempο - Ταξίδι σε μια Ιταλία δίχως χρόνο επιμέλεια Ζώζη Ζωγραφίδου - Pedro Luis  Ladrón de Guevara, έκδοση Fundacion CajaMurcia  Ισπανίας, 2011
και  Ταξίδι στην όμορφη χώρα. Il bel paese  Ανθοδέσμη  ιταλικής ποίησης, επιμέλεια Σωτήρης Παστάκας – Γιάννης Παππάς, εκδόσεις Οδός Πανός, 2011
Συμμετέχουν: Ζώζη Ζωγραφίδου, Pedro Luis  Ladrón de Guevara, Σωτήρης Παστάκας, Γιάννης Παππάς
(Αίθουσα Θεάτρου)



Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας  με τίτλο: «Viaggio in un'Italia senza tempo - Ταξίδι σε μια Ιταλία  δίχως χρόνο - Viajo en una Italia sin tiempo» 
Φωτογραφίες: Pedro Luis  Ladrón de Guevara, καθηγητής του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του  Πανεπιστημίου Mούρθια της Ισπανίας.
Επιμέλεια Ζώζη Ζωγραφίδου, αν.  Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Πέδρο Λουίς Λαντρόν ντε Γκεβάρα
Οι φωτογραφίες της έκθεσης θα συνοδεύονται από αποσπάσματα ποιημάτων σχετικά με το θέμα στην ελληνική, την ιταλική και την ισπανική γλώσσα.
Διάρκεια Έκθεσης 18-27 Μαρτίου 2011
(Αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων 6ου ορόφου)

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την Fundacion  CajaMurcia, το Πανεπιστήμιο της Μούρθια Ισπανίας, το Istituto Italiano di Cultura di Salonicco, τη Società Dante Alighieri – Comitato di Murcia και Comitato di Salonicco, την Camera di Commercio Italoellenica di Salonicco, και τις αερογραμμές Αegean Airlines και εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των 150 χρόνων της Ένωσης της Ιταλίας και της  Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

 «Ο Πέδρο Λουίς Λαντρόν ντε Γκεβάρα με ευαίσθητο βλέμμα, με τα μάτια  ενός ταξιδευτή, ενός σύγχρονου Οδυσσέα που αναζητά νέους δρόμους στη  θάλασσα για να προσεγγίσει την Ιθάκη του, διαβαίνει μια γη που  ονειρεύτηκε, που έζησε, που αγάπησε, τους δρόμους μιας χώρας που  αναπτύσσεται μέσα του και καταφέρνει να αποκαλύψει αυτό που μόνο ένας  ποιητής θα μπορούσε να ανακαλύψει, να κλέψει και να αποτυπώσει. Mέσα  από τις φωτογραφίες του που γίνονται πραγματικές εικόνες γεμάτες ζωή,  που κρύβουν το πάθος του για τη χώρα που ονειρεύεται, με αυθεντικό και  προσεκτικό τρόπο, μας ταξιδεύει στο χώρο μιας Ιταλίας, εκεί όπου ο  καθένας θα ήθελε να χαθεί και να ονειρευτεί», παρατηρεί η κ. Ζωγραφίδου.
«Έφτασα στην Ιταλία πριν τριάντα χρόνια», εξηγεί ο κ. Λαντρόν ντε  Γκεβάρα. «Μεγάλωσα ως άτομο στους δρόμους της, στα σοκάκια της, στις  πλατείες της, στους σταθμούς των τραίνων και στα μονοπάτια που  φωτογράφησα. Εκεί έμαθα να βλέπω την τέχνη σαν κάτι το καθημερινό. Δεν  είμαι επαγγελματίας φωτογράφος και ελπίζω να μην κριθώ μ’αυτήν την  ιδιότητα, είμαι απλά ο εραστής που έχει φωτογραφίσει την αγαπημένη του  στις μικρές λεπτομέρειες. Η Ιταλία είναι απέραντη και το να επιλέξεις  εικόνες θα είναι πάντα ένα προβληματικό επιχείρημα, έτσι στην επιλογή  των φωτογραφιών προσπάθησα να δείξω επαρχίες, τόπους και όσο ήταν  δυνατόν διαφορετικές καταστάσεις. Ελπίζω μόνο ότι μπόρεσα να  συγκεντρώσω ένα μικρό μέρος από την ομορφιά της και το πάθος που  αισθάνομαι γι’αυτήν». «Οι εικόνες», υπογραμμίζει η κ. Ζωγραφίδου, «συνοδευόμενες στην  ιταλική, την ελληνική και την ισπανική γλώσσα, από λέξεις ποιητών από  όλον τον κόσμο, που αγάπησαν και τραγούδησαν τις ομορφιές της και από στίχους που προέρχονται από την ποιητική συλλογή "Όταν μιλά η πέτρα" του  καθηγητή Λαντρόν ντε Γκεβάρα, προσκαλούν να εντοπίσουμε λεπτομέρειες  και τοπία και να νοιώσουμε τις εμπειρίες ενός ταξιδιού που δεν ζήσαμε  ποτέ. Το φανταστικό ταξίδι μας θα μπορούσε να ξεκινήσει κοιτάζοντας τη  θάλασσα, μπροστά στο ανοικτό παράθυρο του όρμου του Κάπρι, μαγικό  νησί, σημείο άφιξης αλλά την ίδια στιγμή και σημείο αναχώρησης για  άλλα καινούρια ταξίδια γεμάτα φαντασία και μυστήριο προς την Ιταλία».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου